Shanghai…

Har varit hemma en vecka nu och ännu inte skrivit en resume av Shanghairesan..

Ja ja… här kommer den i korta drag:

Shanghai var en oerhört trevlig stad att vistas i: trots ca 22 miljoner invånare upplevde vi inte sk. storstadsstress som man är van vid i Europeiska storstäder. Jag personligen klarar inte av längre tid i vare sig London, Paris, Barcelona eller ens Stockholm. Men Shanghai som är större än alla dessa (tillsammans till och med) är fantastiskt gemytligt. Folket har en lugn och trevlig attityd, infrastrukturen väl utbyggd och stressen var som bortblåst.
Det enda vi fick passa oss för var att gå över gatan, röd eller grön gubbe spelade inte så stor roll, bilar körde både mot rött o grönt, och man fick räkna med att de tutade på en oavsett vilken färg rödljusena än lyste med.

Något annat lite småcharmigt med Kineserna är att de är helt oblyga. De var oerhört förtjusta i Oliver, kom ofta och gärna fram och ville ta kort, kramas, känns och klämma på honom… De pratade mycket och ofta, sällan förstog de Engelska men vi pratade på Svenska och Engelska med dom, de svarade på Kinesiska och där stog vi och pratade på…

Vi gjorde ett besök på Shanghai Zoo. Där förstog vi snart att värdigt djurliv inte ligger så högt i kurs, för trots allt positivt vi upplevde med Kina så får man inte glömma deras syn på mänskliga rättigheter för att inte tala om djurs rättigheter…
De flesta djuren såg mest ledsna och ensamma ut, de hade en avdelning enbart med hundar i alla de raser som var ensamma i varsin liten bur och betonggolv. Stackars dessa hundar… Kineserna kastade småsten och mynt till krokodilerna och tyckte det var jättekul…
Så visst har vi lite annan syn på saker och ting…

Vi besökte även Shanghai Aquarium. Ett imponerande stort ställe med alla dess sorters konstiga fiskar, hajar, muränor, rockor osv. osv. Klappade även en haj! Haj-Aj!
Nä så farligt var det inte, det var en liten haj, kanske en meter max. Sträv på ovansidan men mjuk som bara den på magen. Tror han kissade ner sig lite när jag killade han på magen… ;)

Sen var vi uppe i ett hissnande högt torn: Pearl Tower. På 260 meters höjd gick vi med spaghettiben ut på ett glasgolv med fri sikt RAKT ner!! Hujamej! Det var respekt att se ner på andra skyskrapor och byggnader!! (snurrade lite i mitt gyroskop kan nämnas).
Sen fortsatte vi upp till 350 m (!) även här möttes vi av en respektingivande utsikt!!
Som högst har jag tidigare varit upp i TV-tornet i Munchen (180m) men kan ju säga att det kändes rätt fjantigt i dessa sammanhang…

Shopping… shopping… och mera shopping…. Större delen av tiden gick åt till shopping… här fanns allt man kan tänka sig, vi besökte mestadels s.k. markets där säljarna kränger sina prylar i miniaffärer… Prutandet var en kul del av det hela, vissa kineser blev lite småsura när jag skambjöd alldeles för dåligt men det var bara att gå vidare till nästa nisse som sålde samma saker och bjuda liiite högre… Blev i alla fall en massa kläder, skor, filmer och mycket mycket annat inhandlat…

Vi besökte även en gammal trädgård (Yu Garden) som var i gammalkinesisk stil samt gick en kväll i ”Gamla kvarteren”. Det jag saknade lite med Shanghai var kinesiska kulturmärken. Hela staden är hypermodern och känns mer västerländsk än Asiatisk.

Sen till en utav alla stora höjdpunkter: Formel 1!!! Både jag o Daniela gillar F1 och äntligen skulle vi få se F1 Live! Och på Drakbanan också!! (kolla på banans form så får ni se att den ser ut som en sittande drake… ;) )
Oliver hade både hörselproppar och Peltorlurar. Trodde inte han skulle godkänna detta men det var inga problem alls med lille plutt. Som för övrigt klarade flyget utan minsta bekymmer.
Vilket underbart skrikande ljud det var ur F1-bilarna. Man kan inte föreställa sig hur mycket de egentligen låter om man inte sett det live. Att vissa stall nu även börjat med Sidepipes gjorde ju inte ljudnivån mot publiken lägre…
Hamilton vann, Vettel tvåa och Webber trea (efter makalös körning).

Har säkert glömt massvis, vi bodde ju förresten hos Karro och Uffe som var underbara mot oss!

Nehe, skrivkrampen kommer som ett fax i mixern…
Lite bilder:


Oliver leker tittut i en grotta i Yu Garden


Genom fönster rakt ner på 260 meters höjd…


En massa monster i samma bild…


350 meter upp…


Oliver läser in reglerna kring F1 innan loppet..


Karro o Uffe


Hamilton…


På Aquarium…


Jag och Oliver !

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu